Események betöltése

« All Események

  • Ez az event elmúlt.

Geotúra a Somló hegyre, borkóstolóval

2019.04.20

A túra meredek kaptatóval indul, de megéri a fáradságot, ugyanis Somló középkori várromja, illetve a hegytetőn épült kilátó alkalmat ad a csodálatos panoráma megtekintésére. A lépten-nyomon felbukkanó, változatos formavilágú bazaltsziklák az egykori tűzhányó 4 millió éves történetét őrzik. A Kinizsi-sziklához még egy legenda is fűződik, melyet a vár felé vezető emelkedőn ismerhetünk meg. A hegy élővilágának első tudományos leírójáról, Kitaibel Pálról a róla elnevezett tanösvényen emlékezünk meg. A hangzatos nevű Taposókút és a Kőkonyha ismertetése sem maradhat el, utóbbinál lehetőség nyílik majd néhány pohárral megkóstolni a hegy nedűjéből a Kőkonyha Borteraszon, a Barcza Pincénél. Nem időzünk sokáig, mert hegy három kápolnája közül kettő, a Szent Ilona és a Szent Márton kápolna vár ránk. A túra végeztével érdemes egy délutáni sétát tenni hazánk egyik legjobb állapotban fennmaradt, és a közelmúltban helyreállított klasszikus tájkertjében, a Doba-somlóvári  Erdődy-kastélyparkban.

Időpont: 2019. április 20. (szombat), 10.00 óra

Találkozó: Doba, Három Diófa buszmegálló (Térkép)

Útvonal: Doba – Kinizsi-szikla – Somlói várrom – Szent István kilátó (432 m) – Szent Ilona kápolna –  Taposó-kút – Kőkonyha – Szent Márton kápolna – Doba

Táv/szintemelkedés: 11 km/350 m

A túra időtartama: kb. 5 óra

Részvételi díj: 1000 Ft/fő

Borkóstoláson való részvétel (opcionális): 2500 Ft/fő

Túravezető: Czibula György, geotúra-vezető

Előjelentkezés: péntek este 19.00 óráig E-mail-en (szarvashaz@szarvashaz.hu) vagy telefonon (+36 30 919 5868), a név, a létszám és a telefonos elérhetőség megadásával. A jelentkezésről a túravezető visszaigazolást küld, legkésőbb a jelentkezési határidőig. A túra minimum 15 fő jelentkezése esetén indul.

Részletek

Dátum:
2019.04.20

Helyszín

Doba
Doba, Három diófa buszmegálló
Doba, Magyarország
+ Google Térkép